Poppenhuis

Een 18de eeuws poppenhuis is geen kinderspeelgoed. Dames van stand hadden er liefhebberij in om een miniatuurweergave te maken van hoe hun statige huis in die tijd was ingericht. Zij verzamelden daarvoor voorwerpjes, die zij bij de beste ambachtslieden van die tijd lieten maken. Zo ontstond een herenhuis op schaal, compleet met bewoners, bedienden en gebruiksvoorwerpen. Daardoor is het een belangrijke bron van kennis over het leven in die tijd.
Als textielrestaurator maakte ik deel uit van een multidisciplinair restauratieteam dat gezamenlijk het poppenhuis van Sara Rothé in het Frans Hals museum heeft gerestaureerd.

18de eeuwse poppenhuispop

De inventaris bestaat uit talloze voorwerpen van verschillende materialen. Van textiel waren er beklede meubeltjes, gordijnen, kleedjes, beddengoed en de kleding van de poppen. Ze waren in verval geraakt door stof dat er op gevallen was (dat gaat vastzitten en tast de vezels aan) en langdurige belichting. Verlichting doet vezels verschieten, maar is ook warm waardoor textiel sneller verteert. Na de restauratie is er een nieuw verlichtingsysteem in het huis gemaakt, dat deze schade niet meer kan veroorzaken.

Interieur poppenhuis van Sara Rothé, Frans Hals Museum, Haarlem

Ook poppen van allerlei soorten kunnen ter restauratie worden aangeboden. Voor een particuliere opdrachtgever conserveerde ik een enkele Japanse Hina poppen.

Hina pop, Japan, 19de eeuw


Emmy de Groot
Utrechtsedwarsstraat 92a
1017 WH Amsterdam
T (020) 420 05 30
M 06 44 98 61 46
E emmy@emmydegroot.nl
W www.emmydegroot.nl

Kvk 34314471
Lid Restauratoren Nederland