Historisch interieur

In elk interieur zijn objecten of onderdelen van textiel te vinden. Interieurs zijn er in vele vormen. Behalve om in te wonen zijn er allerlei representatieve interieurs, vaak van grote historische waarde. Het is dan belangrijk dat deze als ensemble behouden blijven.

Trouwzaal Stadhuis Gouda

Als textielrestaurator was ik betrokken bij de restauratie van interieurtextiel van bijvoorbeeld de trouwzaal in het stadhuis van Gouda, Museum Simon van Gijn, de Berlagezaal in de beurs van Berlage, en het stadhuis van Enschede. Deze interieurs dateren uit heel verschillende stijlperiodes: de 17de eeuw, de neogotiek en de Nieuwe Kunst.

Berlagezaal, Beurs van Berlage, Amsterdam

Een particulier woonhuis heeft misschien niet vaak een volledig historisch interieur, wel zijn er veel antieke tapijten of antieke meubels. Deze verdienen alle deskundige zorg om ze lang te behouden, maar ze zijn ook in gebruik. Een veel voorkomend probleem met vloertapijten is dat de randen slijten. Dat kan ertoe leiden dat de laatste rand knopen niet meer wordt vastgehouden, en die rollen er dan af. Zo wordt het tapijt steeds een beetje kleiner. Raadpleeg tijdig een textielrestaurator en laat deze ervoor zorgen dat verdere schade voorkomen wordt. Ook bij het behoud van originele meubelbekleding kan de restaurator uitkomst bieden.

Links: Knopenverlies aan de rand van een vloertapijt. Rechts: Buisstoel uit de jaren ‘30

Emmy de Groot
Utrechtsedwarsstraat 92a
1017 WH Amsterdam
T (020) 420 05 30
M 06 44 98 61 46
E emmy@emmydegroot.nl
W www.emmydegroot.nl

Kvk 34314471
Lid Restauratoren Nederland