Vaandels

Als er iets is dat de identiteit van een gemeenschap symboliseert, dan is het wel het vaandel. Vele verenigingen en andere organisaties zijn trots op hun vaandels. Men wil ze graag tonen en vooral goed behouden.
Het tonen van vaandels kan nog al eens problemen geven. Door ze op te hangen als ze al een beetje vergaan zijn, kan de schade snel toenemen omdat het gewicht van het vaandel zelf de scheuren vergroten kan. Ga je ze dan naaien, dan wordt het alleen maar erger want dan scheurt het weefsel direct daarnaast. Ga dus nooit zelf repareren, maar roep er een textielrestaurator bij.

Applicatie met een heiligenfiguur op een kerkvaandel

Een mooie vitrine van eikenhout, speciaal voor het vaandel gemaakt? Niet doen! Eikenhout is zuur, en ook dat kan het vaandel versneld doen vergaan.
Als textielrestaurator kan ik adviseren hoe je het beste een vaandel kunt ophangen of bewaren. Ook als het om een hele collectie vaandels gaat, kan ik adviseren hoe deze opgeborgen kunnen worden. Kunnen ze hangen of moeten ze liggen? Wat is de depotruimte en welke bescherming is nodig?

Tweekleurig vaandel; de rode helft is meer vergaan dan de zwarte

De restauratie van vaandels is altijd interessant. Dat komt doordat ze vaak uit veel verschillende materialen bestaan. Er is fluweel, zijde of damast als ondergrond, er zijn versieringen van gouddraad, applicaties, er zijn parels of edelstenen opgenaaid, of delen zijn beschilderd. Soms wordt de bovenkant gesierd door een lijst van verguld houtsnijwerk en er zijn gouden kwasten in vele vormen. De meeste hebben een voering van katoen of van zijde, maar er zijn ook vaandels met twee versierde kanten. Als textielrestaurator heb ik aan vele collecties vaandels en vlaggen gewerkt, onder andere aan die van de Nederlandse vakbonden. Die liggen tegenwoordig in het archief van het IISG.
Ook restaureerde ik 17de eeuwse gildevaandels uit het Noord Brabants Museum in Den Bosch.

Voor meer informatie:

Emmy de Groot
Utrechtsedwarsstraat 92a
1017 WH Amsterdam
T (020) 420 05 30
M 06 44 98 61 46
E emmy@emmydegroot.nl
W www.emmydegroot.nl

Kvk 34314471
Lid Restauratoren Nederland